DOOR BIJ MEZELF N GEDRAG TE VERANDEREN, HIELP IK MIJN KIND MET EEN DEPRESSIE HET BESTE

Mijn verhaal

Toen mijn toenmalige partner en later één van kinderen te maken kreeg met psychische problemen, dacht ik dat komt wel goed. Ik weet hoe het is om burnt-out of depressief te zijn. Ik had immers zelf ook te maken gehad met depressie en burn-out. En wist dat met hard werken je daar uit kan komen. Wat ik ook wist was dat dat best een tijd nodig had en dat steun van je omgeving onontbeerlijk is als je ziek bent. Want burn-out en depressie zijn ziektes, net zoals de griep. Iets waar je je niet voor hoeft te schamen. 

Wat ik niet wist was dat je als partner of moeder een heel andere rol hebt.

Tijdens mijn eigen burn-out/depressie kreeg ik niet de steun van mijn partner die ik toen zo hard nodig had. Ik zou dat als partner wel eens heel anders doen. Ik wilde hem helpen en leren wat mij uiteindelijk zo goed had geholpen. Maar had niet door dat dat voor hem niet de manier was. Dat leidde tot frictie en was uiteindelijk ook één van de redenen waarom we uit elkaar gingen.

Ik moest mijn eigen gedrag veranderen

Toen een paar jaar later mijn kind depressie werd, stapte ik in dezelfde valkuil. Of eigenlijk nog erger. Ik zat inmiddels op de coachopleiding en ik dacht dat ik het nog beter wist. Bovendien is het al moeder ondragelijk om je kind zo zien te lijden en tegelijkertijd de angst te voelen dat hij misschien wel enge dingen zou doen in zijn depressie. Ik zat er dus bovenop. Liet hem niet met rust. Probeerde hem in een normaal dag-nacht ritme te krijgen etc. Ik maakte me zorgen om hem en hij maakte zich zorgen over mij. We hielden elkaar in de houdgreep. Hij werd er niet beter van en ik ging er aan onderdoor.

Totdat ik, door de praktijkondersteuner van mijn huisarts, doorverwezen werd naar Thea van Bodegraven, een coach die gespecialiseerd is in het begeleiden van naasten van mensen met psychische klachten. Zij leerde mij wat mijn rol in het proces was. Dat ik mijn eigen angst projecteerde op mijn kind en hem daarmee in zijn herstelproces belemmerde. Ik moest hem loslaten.

Dankzij mijn coach leerde ik waarom ik reageerde op de situatie zoals ik deed. Ik leerde hierdoor mijzelf beter kennen en waarderen wat mij mij maakt. Door intensiever Qigong te gaan beoefenen en mijn coachopleiding, leerde ik wat mijn lichaam mij te vertellen had en hoe ik beter met mijn emoties om kon gaan. Leerde mijn grenzen kennen en aan te geven. Ik veranderde niet maar kwam meer bij de kern van wie ik was. Mijn gedrag veranderde wel en daardoor, kon ik mijn kind loslaten en hem de verantwoordelijkheid geven voor zijn eigen herstel. Dat zorgde ervoor dat hij zelf uit zijn depressie kwam.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en het gaat goed met mij en mijn kind. Onze band is hechter geworden, maar we accepteren elkaar voor wie we zijn en nemen onze eigen plek in zonder elkaar kwijt te raken.

vitaliteitscoach qigong

Chi-Ling Chu

Leefstijl- en Vitaliteitscoach
Qigong-, meditatie- & kungfu instructeur

Hoe kom je aan die naam? Je ziet er niet Chinees uit, hoe komt dat? Zijn vragen die altijd als eerste gesteld worden als ik mensen ontmoet. Nou, dat komt omdat ik een Chinese opa heb en mijn ouders het raar vonden om mij een Chinese achternaam een Hollandse voornaam te geven. Nelleke Chu, dat klinkt toch niet?
zelfbewust zelfvertrouwen

Wie ben ik dan?

Ik ben een vitale vijftiger, moeder van twee, inmiddels studerende kinderen en ik woon afwisselend in Boskoop en Lelystad. Ik hou van lekker eten. Humor is belangrijk voor me en ik lach graag. Ik ben open en nieuwgierig.  Iedereen heeft wat moois te vertellen en daar luister ik graag naar.  Daarnaast ben ik altijd op zoek naar nieuwe kennis, inzichten en de verbinding tussen mensen. Eigenlijk ben ik altijd in beweging.

Ik gun andere mensen om ook in beweging te komen en hun pad te vinden om vanuit hun eigen kracht hun naasten met psychische klachten te kunnen bij staan. Daarom heb ik naast mijn opleiding tot Integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach, Qigong-coach ook de training ‘Als helpen niet helpt’ van Thea van Bodegraven gevolgd. Met deze opleidingen heb ik een unieke coachingsmethode ontwikkeld. Met deze methode leer ik mijn cliënten leer dat ze door hun gedrag te veranderen en vanuit hun ware ‘ik’  gezond en vitaal van hun leven te genieten, ze hun naaste met psychische klachten het beste kunnen helpen.

Gratis online kennismakingsgesprek

Wil je meer weten? Wil je weer bij jezelf komen? Wil je leren hoe je je naaste met psychische problemen kan helpen door zelf te veranderen? Wil je weer energie en plezier in je leven? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Neem contact met me op
Scan de code