Die Chinezen zijn zo gek nog niet.  Je hebt me vorige keer verteld dat in de Chinese geneeskunde de herfst het seizoen van loslaten is. Dat het nu de tijd is van het loslaten van de oude manier van denken of doen die zijn tijd heeft gehad. Dat wat ooit nuttig was en vruchten afwierp, nu losgelaten moet worden. Het oude wordt losgelaten en is nu bron voor het nieuwe dat nog gaat komen. En hoe dat dat ook van toepassing is op mijn situatie. Hoe waar is dat!

Het is nu herfst en ik heb los gelaten!!!’

Annie komt breed lachend binnen voor haar laatste sessie van ‘Het als helpen niet helpt’ –traject bij mij. Ze heeft inmiddels 5 sessies achter de rug en heeft ontdekt dat haar eigen angst de depressie van haar zoon alleen maar erger maakte. Maar ze heeft nu ook ontdekt dat het herkennen en erkennen van haar eigen angst ervoor gezorgd heeft dat ze in staat is om haar zoon los te laten. Dat is best wel spannend.

‘ik heb het gedaan! Ik heb niet aan hem gevraagd om te bellen als hij uit de trein stapt. Het was doodeng. Ik heb alleen ‘dag’ tegen hem gezegd en vervolgens de hele dag op mijn nagels lopen bijten. Er is niets meer van over. Kijk maar…’ Ze laat haar vingers met afgekloven nagels zien.

‘maar wat ik wel gelijk zag toen ik hem niet vroeg om te bellen was dat hij letterlijk recht op ging staan en met meer zekerheid de deur uitstapte’ . Ze straalt helemaal.

Ze heeft de eerste stap gedaan om haar oude patroon van angst en daardoor het controleren van haar zoon los te laten. Door elke keer te vragen om te bellen, gaf ze haar zoon geen vertrouwen dat hij geen rare dingen zou doen op het station. Dit maakte hem kleiner. Door hem dat vertrouwen wél te geven, werd hij letterlijk groter.

Ze heeft de herfst omarmt: Het oude blad van controle en angst is van de boom losgekomen en op de grond gevallen. Het  is nu de voeding van het nieuwe proces van vertrouwen en liefdevol loslaten van zowel moeder en zoon.

Herfst en de kunst van het loslaten

In mijn coaching gebruik ik vaak de metaforen van de Vijf elementen leer om het proces van de naasten van mensen met een depressie of andere GGZ-diagnose te beschrijven. In de Vijf elementen-leer van de Chinese geneeskunde staat het metaal-element symbool voor de herfst, en dat past perfect bij Annie’s verhaal. De herfst is inderdaad het seizoen van loslaten, waar oude bladeren van de boom vallen om voeding te bieden aan het nieuwe. Annie heeft op een vergelijkbare manier het oude patroon van angst en controle losgelaten, en in ruil daarvoor heeft ze vertrouwen gegeven aan haar zoon.

Dit proces van herfstachtig loslaten is van grote relevantie voor GGZ-mantelzorgers, want het toont ons de kracht van het loslaten. Soms moeten we dingen loslaten die we al heel lang vasthouden, zoals de behoefte om constant te controleren of te beschermen. Dit loslaten kan zowel voor de zorgverlener als voor de persoon met de mentale gezondheidsuitdaging bevrijdend zijn. Het geeft ruimte voor groei, vertrouwen en een nieuwe start.

Annie’s verhaal illustreert dit prachtig. Haar herfstachtige transformatie herinnert ons eraan dat, net zoals de natuur zich aanpast aan de seizoenen, ook wij als zorgverleners kunnen leren meebewegen met de behoeften van onze dierbaren. Het loslaten van oude gewoontes en het omarmen van vertrouwen en liefdevolle losheid kan een geweldig geschenk zijn voor zowel de mantelzorger als degenen die ze ondersteunen in hun reis naar herstel. De herfst leert ons dat loslaten een krachtige daad van zorg kan zijn.

 

 

 

Neem contact met me op
Scan de code