Foto: ikzelf op schoot bij mijn oma toen ik twee weken oud was

ย Zondag is het moederdag. Een dag om stil te staan bij wat moederschap betekent. Het is meer dan een kind krijgen. Het is een baan om de volgende generatie goed op pad te helpen.

Negatief geformuleerd: je hebt levenslang.
Positief geformuleerd: je bent er je leven lang mee bezig.

Toen mijn oma op kraambezoek kwam nadat ik bevallen was van mijn eerste kind zei ze: โ€˜je zal altijd moeder blijven. Je zal je altijd zorgen blijven maken. Ook als je kind in de 60 is!โ€™

Met die laatste bedoelde ze mijn vader die op dat moment net 60 was geworden. En elke keer als hij op reis ging, was hij in haar gedachten. En wat was ze blij als hij weer op Nederlandse bodem terug was. Met 9 kinderen had ze er bijna een dagtaak aan om zich zorgen te maken.

โ€˜Jaโ€™ zei ze, toen ik er naar vroeg โ€˜ik maak me zorgen over ze. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgenโ€™ was altijd een gevleugelde uitdrukking van haar. Maar ze zei ook: โ€˜je zorgen maken over je kinderen wordt anders naarmate ze groter worden. Op een gegeven moment moet je ze ook loslaten. Loslaten is de ultieme taak van een moeder.โ€™

Loslaten is moeilijk

Hmmmโ€ฆ die vond en vind ik best moeilijk. Zeker als moeder van een kind die niet een โ€˜normale wegโ€™ en zeker niet de makkelijkste weg in het leven bewandeld.

  • Loslaten was moeilijk toen hij gepest werd op de lagere school.
  • Loslaten was moeilijk toen hij geen aansluiting vond bij de kinderen in zijn klas op de middelbare school.
  • Loslaten was moeilijk toen hij zwaar depressief was en het leven niet meer zag zitten.

Loslaten is niet hetzelfde als…

Ik had het gevoel dat ik, als ik hem los zou loslaten het juist helemaal verkeerd met hem zou gaan. Ik gaf hem geen vertrouwen en was bang. Ik wilde hem beschermen. Daarmee maakte ik hem, naast het zwarte gat waar hij in zat, ook nog eens de verantwoordelijkheid om de voor te zorgen dat ik me beter ging voelen. Dat was niet eerlijk van mij. Langzamerhand kwam ik er achter dat loslaten iets heel anders is.

  • Loslaten is niet hetzelfde als iemand laten vallen.
  • Loslaten is niet hetzelfde als het allemaal oplossen voor iemand
  • Loslaten is niet hetzelfde als onverschillig worden over hoe het met iemand gaat

Liefdevol loslaten

Zoals mijn oma al had gezegd: Loslaten is de ultieme taak van een moeder. Liefdevol loslaten wel te verstaan. Liefdevol loslaten is DE MANIER om iemand te helpen.

โœ… Liefdevol loslaten is je kind de regie over zijn eigen leven gunnen
โœ… Liefdevol loslaten is hem toestaan om zijn eigen fouten te maken
โœ… Liefdevol loslaten is ook achter hem staan als hij keuzes maakt, waar je het niet mee eens bent
โœ… Liefdevol loslaten is hem helpen, maar alleen als hij om hulp vraagt
โœ… Liefdevol loslaten is aan de zijlijn staan om iemand aan te moedigen en te steunen. En er voor hem te zijn, โ€˜no matter whatโ€™

Liefdevol loslaten is ook…

Toen ik dat door had kon ik mijn kind loslaten. Hij pakte de regie over zijn herstel. Ontdekte zelf de oorzaak van zijn depressie en werd weer beter.

โค๏ธ Liefdevol loslaten is ook het meevieren van successen,
โค๏ธ Liefdevol loslaten is ook aanmoedigen bij volgende stappen die je kind gaat nemen,

โค๏ธ Liefdevol los laten is ook je armen wijd open houden om hem te troosten als dat nodig is
โค๏ธ Liefdevol loslaten is vooral genieten van het feit dat je je kind op weg hebt geholpen om zijn pad zelf te gaan bewandelen.

Kan jij liefdevol loslaten?

Voor veel moeders is het moeilijk om hun kind los te laten. Zeker als het kind ziek is, (psychisch) kwetsbaar is of gewoon stomme beslissingen neemt. Veel moeders blijven als een moederkloek achter hun kind aan hollen en willen alles voor ze oplossen. Het moederinstinct is dan te sterk. Het gaat tegen hun gevoel van moeder-zijn om hun kind los te laten. Maar hoe zou het zijn als ze hun kind liefdevol zouden loslaten?

Wat betekent liefdevol loslaten voor jou? Kan jij je kind liefdevol loslaten?

 

Neem contact met me op
Scan de code