3 korte oefeningen om rust te creëren voor jezelf

Ik geloof echt dat wij, als mensen het contact met de energie en stroom van de natuur verloren zijn. December is voor de meesten onder ons de drukste maand. Sinterklaas, afronding van de werkzaamheden, jaarrapportages, kerstborrels, kerstmis, oliebollen bakken, oud en nieuw. Om vervolgens weer fris en fruitig het nieuwe jaar in te gaan… of toch niet?

Eigenlijk gaan we met deze drukke decembermaand volledig tegen de natuur van dingen in. Als je kijkt naar de energie van de winter. De winter is de tijd van verstillen, terug trekken in je zelf. Een tijd om te reflecteren op wat geweest is en vooruit te kijken op wat er gaat komen.

Kijk maar naar de natuur. De blaadjes zijn van de bomen, dieren zijn in winterslaap, de temperaturen zijn laag en de dagen zijn kort. De natuur heeft zichzelf terug getrokken, maar is intussen ook bezig om weer energie op te bouwen voor het voorjaar.

Dat zouden wij eigenlijk ook moeten doen. Maar ja, die drukke decembermaand.  

Is het gezellig bij jou thuis?

Voor jou als ouder of andere naaste van een psychisch kwetsbaar kind is de drukke decembermaand waarschijnlijk nog lastiger. Je wordt extra geconfronteerd met de dwang, depressie of angst van je kind. Die vaak heftiger worden in deze periode.
Het is bij jou thuis niet zo gezellig als bij anderen. Je wilt zo graag dat de feestdagen ook echt een feest zijn voor je familie. Maar de klachten van je kind overheersen het feestje. Je doet je best om het alsnog in goede banen te laten lopen maar dat is moeilijk. En je loopt vooral jezelf voorbij. Eigenlijk verlang je naar januari waarin alles weer ‘normaal’ is.

Ik gun jou ook in deze tijd een momentje rust

Volgens de Chinese geneeskunde is hoort het waterelement bij de winter. Qigong is een onderdeel van de Chinese geneeskunde waarin je door middel van rustige bewegingen o.a. het waterelement kan versterken. Daarom heb ik 3 korte Qigong oefeningen voor je, die je kan gebruiken om een momentje rust voor jezelf te creëren:

  1. Sta eens letterlijk stil. Ga rustig staan of zitten en doe niets. Adem alleen rustig in en uit.

 

  1. Gebruik je dagelijkse douche- of badmomentje om in jezelf terug te trekken. Vestig je aandacht op het water en merk op wat het water doet op en met je lichaam.

 

  1. 1 minuut meditatie: Visualiseer een plek waar je helemaal thuis bent. Wat hoor je, wat zie je, wat voel je? Dit is jouw veilige plek. Beleef deze plek in al zijn aspecten en zoek deze plek even op als het je even te veel wordt.

kind een dagje vrij te geven van jezelf?

Neem contact met me op
Scan de code