Ik merk vaak dat als mensen beginnen met Qigong, ze enorm hun bet doen om resultaten te behalen. Ze denken dat ze gelijk volkomen ontspannen uit de les komen. Of dat ze zichzelf vergelijken met met meer ervaren Qigongers. En dat leidt vaak tot teleurstellingen.

Door veel te verwachten en verschrikkelijk hun best te doen, gaan ze eigenlijk voorbij aan de essentie van Qigong: Qigong doe je voor jezelf. Het is geen wedstrijd en geen prestatie. Door je verwachtingen, prestatiedrang, je vergelijkingsmateriaal los te laten, kan je pas echt je aandacht op jezelf richten en proberen om in het hier en nu te komen.

Dat is zeker niet eenvoudig. Lees hier over Daisy en de adviezen die ik haar gaf om minder haar best te doen en meer te genieten van Qigong.

Minder fanatiek is beter

Pfff… ‘met een diepe zucht stapt ze de zaal in. ‘Vorige week was wel zwaar hoor!’ Daisy heeft vorige week voor het eerst meegedaan aan mijn Qigong-les. ‘Hoezo?’ vraag ik. ‘ik had een enorme spierpijn de dag er na, waarschijnlijk iets te fanatiek geweest’ lacht ze.

Ik ben blij dat ze het zegt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je fanatiek met Qigong aan de slag gaat. Sterker nog, dan schiet je juist je doel voorbij. Ik zie aan Daisy dat ze niet begrijpt wat ik bedoel.

‘We zijn in de huidige tijd heel erg prestatiegericht. Alles moet leuk zijn. Je hebt weinig tijd dus je moet er alles uit halen. Ons hoofd is druk dus we gaan maar vlug vlug aan de gang. Oh, en die ander staat veel steviger en kan die ademhaling veel dieper en langzamer dan ik. ‘ Daisy lacht. Ze herkent het helemaal. Ze heeft vorige week zo haar best gedaan en is daarmee over haar lichamelijke grenzen heen gegaan. En daardoor heeft ze zich niet echt kunnen ontspannen tijdens de les en heeft ze als bonus een flinke spierpijn de dagen erna. Bijna had ze besloten om niet meer te komen.

Adviezen om Qigong te beoefenen

Ik leg haar uit dat je bij Qigong de oefeningen voor jezelf doet en dat het juist geen wedstrijd is. Dat het gaat om met aandacht bij je lijf te zijn en aardig te zijn voor jezelf. Er zijn een paar adviezen die je kunt gebruiken bij het beoefenen van Qigong:

1.       Geniet van je oefeningen
2.       Maak je geen zorgen, fouten maken hoort erbij!
3.       Doe niet teveel je best. Iedereen leert Qigong op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.
4.       Verwacht niet teveel. De effecten van Qigong verschillen per persoon, per sessie, per oefening etc.
5.       Overdrijf niet met oefenen, ken je grenzen!

Nieuwe mindset

Daisy kijkt me aan en ik zie dat er iets begint te dagen bij haar. Na de les zegt ze: ‘het is best moeilijk om niet mijn best te doen en niet te veel te verwachten. Maar ik heb nu wel genoten van de les!!’

Kijk en dat is waar het om draait bij Qigong!

De mindset van Daisy is al een beetje veranderd. En hierdoor is ze al een veel betere Qigonger geworden. En dat in 1 les! Ze besluit daarom ook de lessen te blijven volgen.

Neem contact met me op
Scan de code