Als leefstijlcoach word ik geacht om ook met voeding bezig te zijn. Voeding is toch een belangrijk onderdeel van leefstijl en vitaliteit. Maar ik vind het een lastig onderwerp. Zeker omdat ik een enorme voorstander ben van β€˜practice what you preach’ en het in het geval van eten, dat wel heel lastig vind. πŸ˜…

Ik ben namelijk dol op lekker eten en dat is niet altijd het gezondste eten wat er is. Β Maar als Nederlandse met Chinese roots, ben ik opgevoed met het idee dat goed en lekker eten belangrijk is voor lichaam en geest.. 🍚 Chinezen begroeten je altijd met β€˜Heb je al gegeten?’, waar Nederlanders de converstatie meestal beginnen met mopperen over het weer. β˜€οΈ 🌦️
Voor mij is lekker eten ook een sociale aangelegenheid. Ik ben vind het heerlijk om met familie en vrienden lang aan tafel te genieten van een heerlijke maaltijd. Daar word ik zo blij van!!!

Eten en emoties zijn vaak aan elkaar gekoppeld. Bij mij wel in ieder geval wel! Ik eet als het gezellig is. Vind het heerlijk om ’s avonds op de bank te zitten met mijn partner met kaas, worst en chips. Dat geeft me gevoel van verbinding en gezelligheid. Of als beloning als ik iets gedaan waar ik tegenop zag dan beloon ik dat met iets lekkers.Β  Aan de andere kant kan ik ook als ik een rotdag heb gehad, zomaar een pak koekjes opeten gevolgd door een zak chips. O ja, en als ik een keer niet kan slapen dan duik ik de koelkast in. Je weet wel die Koelkastkabouter die dan terug komt van zijn pensioen πŸ˜‰Β 

Ik weet heel goed dat dit niet goed is voor mijn lichaam. En daardoor eigenlijk ook niet goed voor geest. Het blijft lastig om goede voedingsgewoontes in je leven op te nemen. Maar mij lukt het langzamerhand wel een beetje.

Het gaat om met babystapjes je voedingspatroon veranderen. Ik neem tegenwoordig meer fruit en groenten mee naar mijn werk. Dan graai ik in ieder geval niet meer in de snoeppot die zo staat te roepen in de kantine. Bij het avondmaal eet ik meer groenten en vezels zodat ik voller zit en ’s avonds minder behoefte heb aan snacks. En ik merk dat ik me fitter voel op alle gebieden.

Maar dat aspect van emotie-eten blijft een lastige. Maar je er bewust van zijn, is de belangrijkste stap. Ik ben nog steeds een emotie-eter. Maar sinds ik me er bewust van ben, begin ik op een rotdag met tomaatjes, worteltjesen komkommer te eten. πŸ…πŸ₯•πŸ₯’ Dat is niet zo bevredigend als een pak koekjes, maar doordat ik dan al redelijk vol zit, eet ik daarna maar 1 koekje, niet hele rol en geen zak chips meer! En pas dan ook een andere belangrijke regel toe bij gedragsverandering in het geval van eten: 80% gezond en 20% wat minder gezond, maar geniet van die 20%! En dat doe ik! πŸ˜ƒ

 

Neem contact met me op
Scan de code