Vandaag is het nationale complimentendag. Hoe fijn is het om een complimentje te krijgen van een ander. Het laat zien dat je gezien en gewaardeerd wordt. Het geeft je letterlijk een goed gevoel omdat een complimentje in je lichaam dopamine, het gelukshormoon, vrij maakt. Een complimentje aan iemand anders geven, is ook leuk om te doen. Het geeft de ander een goed gevoel, maar jezelf ook.

Maar geef je jezelf wel eens een complimentje? Diverse blogs en websites zeggen dat het belangrijk is om jezelf een complimentje te geven: “Complimenten aan jezelf zijn cadeautjes voor je mentale gezondheid. Het versterkt je geluksgevoel en zelfbeeld en uiteindelijk geeft dit een boost voor je zelfvertrouwen. Een oprecht compliment zorgt voor de verbinding met jezelf en dat je jezelf accepteert zoals je bent met alles wat daarbij hoort.”

Ja, ja, ja… dat klopt zeker. Maar ik vind het soms best moeilijk om mezelf een complimentje te geven. Dat innerlijke stemmetje dat gelukkig niet meer volop aanwezig is, maar af en toe nog de kop op steekt, vindt dat iets beter kan. Dat ik nu toch wel iets heel erg stoms heb gedaan of dat ik wat ik gedaan heb echt niet zo bijzonder is. Op een gegeven moment ging ik dat stemmetje ook echt geloven en werd ik steeds kleiner. Nou ben ik al fysiek niet groot van stuk, maar door het gebrek aan zelfvertrouwen dreigde ik helemaal te verdwijnen.
En toen ben ik begonnen om mezelf kleine complimentjes te gaan geven: Wat fijn dat je gestofzuigd hebt! Lekker gekookt! Wat goed dat je op tijd was! Goed geregeld! Je ziet er goed uit vandaag! Vandaag weer 10 minuten gewandeld, wat goed van je!

In het begin voelde dat raar. Omdat ik de complimentjes die ik aan mezelf gaf niet echt geloofde. Het eigenlijk best wel arrogant van mezelf vond om dat tegen mezelf te zeggen. Maar gaandeweg merkte ik dat ik wel degelijk de moeite waard ben en ik genoeg redenen heb om trots om mezelf te zijn. En dat het goed is om daar regelmatig bij stil te staan! En ja het klopt wat al die websites en blogs zeggen over complimenten aan jezelf geven!

Nationale complimentendag is een mooie gelegenheid om mezelf een extra complimentje te geven.Vandaag geef ik mezelf het volgende compliment: Chi-Ling, wat goed dat je dit BLOG hebt geschreven! En ik geef mezelf een schouderklopje en een vette knipoog in de spiegel!

Wat voor compliment geef jij jezelf vandaag?

Neem contact met me op
Scan de code