Weet jij wat je grenzen zijn? Zeg jij tegen een ander dat hij het anders moet doen als hij over jouw grens heen gaat? Of neem jij je ruimte in en doe jij wat je nodig hebt om in je ruimte te blijven. Een mooi voorbeeld is Henk. Sinds hij geleerd heeft om zijn ruimte in te nemen in de dwang van zijn vrouw Lia, komen ze niet meer te laat op een verjaardag.

Henk is de partner van Lia. Lia heeft een dwangstoornis. Ze moet elke keer als ze weggaan alle stopcontacten controleren omdat ze bang is dat er brand uitbreekt. Dat betekent dat ze door de dwanghandelingen regelmatig te laat komen op verjaardagen en andere afspraken. Dat vindt Henk heel erg vervelend want hij vindt het belangrijk om ergens op tijd aan te komen.

Haar aansporen om op te schieten, zoals hij altijd deed, zorgde er alleen maar voor dat de dwang erger wordt en Lia er nog langer mee bezig was. En ze helemaal te laat op de verjaardag kwamen!

Henk heeft er genoeg van. Hij heeft tegen Lia gezegd dat het prima is dat ze haar dwang moet uitvoeren voordat ze weggaan, maar hij zelf wel op tijd weg gaat! Dan moet ze zelf er maar voor zorgen dat ze op de verjaardag komt.

En dat doet hij ook. Bij de volgende verjaardag gaat hij gaat weg op de afgesproken tijd. Lia komt een kwartier later op de verjaardag. Maar de volgende keer is ze wel op tijd klaar!

Doordat Henk niet meer tegen Lia zegt dat zij moet opschieten (‘jij moet je aan mijn grens houden’), maar hij zijn eigen afspraak nakomt heeft hij zijn eigen ruimte ingenomen. Daardoor voelt Lia zich niet meer onder druk gezet en kan ze sneller haar dwanghandelingen voltooien. De dwang is niet weg, is het wel een stuk gezelliger geworden thuis.

En ze komen nu eindelijk eens op tijd bij een verjaardag!

 

Neem contact met me op
Scan de code