Soms heeft een intrensieke motivatie een excentrieke stimulans nodig. Huh,…spellingscontrole maakt er iets anders van dan ik bedoelde. Maar in dit geval wel een leuk woordgrapje. Want de excentriek hoge benzineprijzen, zijn voor mij een extrinsieke motivatie om weer eens op de fiets te stappen.

Als leefstijlcoach weet ik hoe moeilijk het is om patronen te veranderen. Intrinsieke motivatie, d.w.z. motivatie vanuit de mens zelf,  is daarvoor het belangrijkste, maar vaak is dat niet voldoende om echt patronen in je leven te veranderen. Dat geldt ook voor mij.

Ik heb al jaren een mooie fiets in de schuur staan, die ik nauwelijks gebruikte.  Ik beweeg genoeg, althans ik bewoog genoeg. Voor corona stond ik 3x per week in de kungfu-school om te trainen voor mijn zwarte band. In het eerste jaar van Corona wandelde ik veel, dagelijks zeker 10.000 passen per dag. Maar Corona duurde maar en duurde maar. Langzaam kwam de klad erin. Ik had steeds meer excuses om niet te gaan wandelen of anderszins te bewegen: Moe, druk, zorgen om familieleden, regen, kou of juist hitte.

Ik miste het bewegen

Maar tegelijkertijd miste ik het bewegen en sporten wel. Van bewegen word ik altijd blij en geeft zoveel voldoening. Ik wilde wel weer meer in beweging komen. Ik nam me voor om vaker met de fiets naar mijn werk te gaan. Van huis naar mijn werk is maar 5 kilometer. Goed te overzien, leuke makkelijke route zonder teveel obstakels en ik had die mooie fiets in de schuur staan. Die al een tijdje stond te verstoffen. Mijn partner heeft de fiets ook nog eens een upgrade gegeven. Dus wat houd je tegen?

Geen idee. Intrensieke motivatie genoeg, maar blijkbaar net niet genoeg om daadwerkelijk op de fiets te stappen. Als coach weet ik dat je met kleine stapjes moet beginnen. Dus 1x per week zou toch moeten lukken. Maar mijn brein is heel goed om allemaal tegenargumenten te verzinnen en mijn lijf gaat daar heerlijk in mee.

Excentriek hoge benzineprijzen

Totdat… De benzineprijzen sky high werden. Het is elke keer heel erg slikken bij de pomp. En toen de benzineprijs zelfs bij de voordeelpomp was excentriek, buitenissig, exorbitant naar boven de € 2,20 per liter (!!!!!!) steeg, was de maat voor mij vol! Daardoor kreeg mijn intrinsieke motivatie een mooie extrinsieke stimulans: IK GA OP DE FIETS NAAR KANTOOR!!!

Ik moest toch nog even de moed verzamelen, maar het is gelukt! Gisteren ben ik op de fiets naar mijn werk gegaan. En wat was het heerlijk! Wel koud, maar goed ingepakt op de fiets in het zonnetje door het bos fietsen, de vogeltjes horen zingen, vrolijke kinderen zien die naar school gaan, was toch weer een openbaring.  Ik voelde me weer fit en energiek toen ik op kantoor aan kwam. En toen ik weer naar huis fietste, blies de wind alle kantoorperikelen uit mijn hoofd en kwam ik met een goed humeur thuis. Weliswaar best moe, want mijn lichaam is het nog niet gewend en mijn conditie is echt beneden peil. Maar wat een heerlijk gevoel om mijn eerste stap gedaan te hebben!!!

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Even voor de duidelijkheid: Hoe zit het ook al weer met die motivatie?
Volgens de zelfbeschikkingstheorie is extrinsieke motivatie de motivatie die ontstaat vanuit een externe bron, bijvoorbeeld het vooruitzicht op een beloning of een straf bij een bepaalde handeling. Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie vanuit de persoon zelf. Deze handelt niet om een externe beloning te bemachtigen of een straf te ontkomen, maar vanwege de intrinsieke waarde van de activiteit op het moment zelf of voor het behalen van een doel in de toekomst. (bron: Wikipedia)

In mijn geval was ik wel gemotiveerd om te gaan bewegen, maar had ik een schop onder mijn achterste nodig in de vorm van hoge benzineprijzen om weer op de fiets te stappen. De komende tijd ga ik 1x per week op de fiets naar kantoor. En als het goed is wordt dat uiteindelijk elke dag… het gaat om kleine stapjes en ik ben er trots op dat ik de eerste heb gezet!

Wat motiveert jou om in beweging te komen?

Wil jij ook graag meer bewegen, maar weet je niet hoe je in beweging moet komen? Heb je iemand nodig die je helpt je intrinsieke motivatie te vinden? Of heb je hulp nodig om een beweegplan te maken?

Neem contact met me op
Scan de code