Bovenstaande afbeelding kwam ik tegen in het Boek Big Panda, Tiny Dragon. Een prachtig boek vol met mooie tekeningen die een Boedhistische levensles weer geven. In de paar maanden dat ik het heb, sla ik het regelmatig open en vind er vaak mooie wijsheden in.

Vandaag deze afbeelding. Eentje die me diep raakte. Want denken, daar ben ik ontzettend goed in. Sterker nog, soms denk ik dat ik de gouden medaille voor denken heb gewonnen. Tjonge tjonge, wat kan het druk zijn in mijn hoofd. Ik krijg vaak te horen dat ik een supersnel brein heb, gauw verbanden kan leggen en oplossingen kan bedenken. Maar soms gaat dat brein zo snel, dat ik er knettergek van wordt. Het gaat maar door, ook ’s nachts!!!

Wat ik denk? Van alles! Mijn hoofd gaat van het eerste sneeuwklokjes, naar een zaak op mijn werk, naar een nare ervaring, een leuke ervaring, wat gaan we eten, ik moet op tijd naar bed….

Lastig, vooral als gedachten terug blijven komen. En vaak zijn dat gedachten die niet leuk zijn, een oordeel over mezelf zijn: Had ik maar… wat dom van mij…ik kan het niet…ik heb een fout gemaakt… Zo lastig om die gedachten niet te geloven.

Denken is nuttig, het brengt je naar oplossingen. Maar als het denken niet stopt, kan het je leven over nemen. Sterker nog als je gelooft wat je denkt kan je behoorlijk in een negatieve spiraal terecht komen. Op de een of andere manier overheersen negatieve gedachten altijd.

Het helpt al om te weten dat je je gedachten niet te serieus moet nemen. Ze komen en gaan. Maar jij bent niet je gedachten! Ik ben niet mijn gedachten! Die realisatie helpt al om het wat rustiger in mijn hoofd te krijgen.  Het kan zelfs leuk zijn om te observeren wat er in mijn hoofd gebeurt zonder er een waarde aan te hechten.

Een manier die mij hierbij heel goed helpt is Qigong. In Qigong ben je bezig met rustige bewegingen waarbij je je aandacht volledig bij de bewegingen is. Daardoor komt je brein tot rust. Het is alleen bezig met de bewegingen en de gedachten verdwijnen uiteindelijk naar de achtergrond. Mooie bijkomstigheid is dat je lichaam ook ontspant en je veel meer bewust wordt van je lichaam.

Heb jij ook last van een druk hoofd? Blijven je zorgen maar ronddraaien in je hoofd? Slaan je gedachten wel eens op hol? En ben je op zoek naar een beetje rust in je hoofd? Ik kan je op verschillende manieren helpen met je gedachten om te gaan. Neem gerust contact met me op voor een kennismakingsgesprek of een proefles Qigong. (e. info@coachiling.nl) of whatsapp: 06 26259333

 

Neem contact met me op
Scan de code