Vandaag heb ik het over het Aarde-element volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Dit is een van de vijf elementen die superbelangrijk zijn in deze oude filosofie. Ik laat zien wat het Aarde-element is, wat het zo bijzonder maakt, en hoe het ons leven kan beïnvloeden. Dus laten we duiken in dit interessante onderwerp!

Wat is het Aarde-element in TCM?

In TCM is het Aarde-element superbelangrijk en heeft het een centrale rol. Het is verbonden met de milt en de maag, die in TCM verantwoordelijk zijn voor onze spijsvertering en hoe ons lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Dus eigenlijk draait het allemaal om lekker eten en goed verteren!

Goede eigenschappen van het Aarde-element

Het Aarde-element is als een lieve moeder die voor iedereen zorgt. Het is warm, vriendelijk en betrouwbaar. Mensen die een goed uitgebalanceerd Aarde-element hebben, zijn vaak liefdevol en zorgzaam naar anderen toe. Ze zijn als een knuffelige deken die je troost en je het gevoel geeft dat alles goed komt.

Het Aarde-element houdt ook van harmonie en balans. Het wil dat alles in ons lichaam en onze omgeving mooi samenwerkt. Als we in balans zijn, voelen we ons gezond en sterk, en kunnen we de wereld aan!

Minder leuke kant van het Aarde-element

Soms kan het Aarde-element een beetje te veel van het goede zijn. Als we te veel Aarde-invloed hebben, kunnen we ons zorgen maken en piekeren over alles en nog wat. Het kan lastig zijn om beslissingen te nemen omdat we blijven hangen in onze gedachten.

Aan de andere kant, als we te weinig Aarde-invloed hebben, kunnen we ons uitgeput voelen en het moeilijk vinden om onszelf en anderen te verzorgen. Het kan zijn alsof we een beetje in de war zijn en niet weten welke kant we op moeten.

Het Seizoen en de Kleur van het Aarde-element 

In TCM is het Aarde-element verbonden met de nazomer, het overgangsseizoen tussen de andere seizoenen. Dit is een tijd van overvloed en dankbaarheid voor al het goede dat we hebben gekregen. Het is alsof we een grote oogst hebben binnengehaald en nu kunnen genieten van al die lekkernijen!

De kleur die bij het Aarde-element hoort, is geel en oker. Denk aan de warme kleuren van de rijpe graanvelden en de zon die ons verwarmt in de nazomer.

Conclusie

Het Aarde-element in de Traditionele Chinese Geneeskunde is een belangrijk onderdeel van wie we zijn en hoe we ons voelen. Het staat voor zorgzaamheid, liefde en harmonie. Als we goed voor ons Aarde-element zorgen, voelen we ons gezond en blij. Maar als we een beetje uit balans zijn, kunnen we ons zorgen maken en uitgeput voelen.

Dus laten we goed voor onszelf zorgen, net zoals een liefdevolle moeder voor haar kind zorgt. Laten we genieten van de overvloed in ons leven en dankbaar zijn voor alles wat we hebben. Zo kunnen we een gelukkig en gebalanceerd leven leiden!

Neem contact met me op
Scan de code