In een rustige buurt wonen Emma, die een relatie had met Mark, die lijdt aan angstgevoelens. Het samenleven met iemand met angst was lastig, en Emma merkte dat ze alleen maar bezig was met het helpen van Mark. Ze raakte hierdoor uitgeput en de angstgevoelens van Mark werden alleen maar erger. Emma probeerde allerlei manieren om zichzelf staande te houden. Maar die werkten niet. Totdat ze besloot om aan de groepstraining ‘Als helpen niet helpt’ mee te doen.

Door de groepstraining begreep ze dat Mark zijn angst niet kon controleren en leerde ze dat ze door haar manier van helpen de angst van haar man alleen maar erger maakte. Bovendien realiseerde ze zich dat ze hem onbedoeld de verantwoordelijkheid gaf over háár welzijn. Iets wat ook niet bevorderlijk was voor de angststoornis van Mark.

Toen ze dat inzag, leerde ze om haar eigen ruimte in te nemen en de verantwoordelijkheid te nemen voor haar eigen welzijn. Emma zorgde bijv. voor haar eigen plekje in huis, waar ze tot rust kon komen en opladen.

Ze leerde dat als Mark angstig was, aan te geven dat ze tijd voor zichzelf nodig had. En dan trok ze zich terug op haar plekje. Doordat Emma niet meer constant bezig was met de angsten van Mark, kreeg Mark de kans om zelf aan de slag te gaan met zijn angsten. Dat gaf rust in huis.

De angsten van Mark zijn er nog steeds, maar Mark en Emma vormen nu een sterk team op gelijkwaardige basis. Door haar eigen ruimte in te nemen en goed voor zichzelf te zorgen, creëerde Emma een nieuwe start voor hun liefdesverhaal, waar begrip, veerkracht en liefde centraal stonden.

Hoe hebben ze dit proces ervaren?

 

Emma’s verhaal:

Als partner van iemand met een dwangstoornis wist ik niet dat mijn gedrag zo’n grote invloed had op de angsten van Mark. Ik wilde hem toch alleen maar helpen om zich beter te voelen?

Door de ‘Als helpen niet helpt’ groepstraining kwam ik er achter dat ik door mijn helpen de angsten van Mark alleen maar groter maakte omdat ik hem ook nog eens de verantwoordelijkheid gaf voor het feit dat ik mij niet goed voelde.

Ik leerde wat de redenen waren waarom ik hem zo graag wilde helpen. Maar wat belangrijker was, was dat ik niet mijn grenzen tegen Mark moest stellen, maar mijn eigen ruimte in moest nemen. Hierdoor ging ik steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leven en welzijn.

Door de lichaamsgerichte oefeningen die Chi-Ling mij gaf, leerde ik herkennen hoe mijn lichaam reageert op bepaalde situaties. Door dat alleen al te herkennen, merkte ik dat ik anders kon reageren.

Deze groepstraining gaf me de kracht en veerkracht die ik nodig had om met de uitdagingen van Mark’s dwangstoornis om te gaan. Het gaf me de mogelijkheid om mijn eigen emoties te herkennen en ruimte te geven aan mijn eigen behoeften, zonder schuldgevoel.

Door mijn eigen ruimte in te nemen en voor mijn eigen welzijn te zorgen, kon ik een betere partner zijn voor Mark. Het stelde me in staat om geduldig en begripvol te blijven, zelfs op momenten dat zijn dwanggedachten en -handelingen intens waren. De ‘Als helpen niet helpt’ training gaf me de kracht om naast hem te staan in zijn reis naar herstel, terwijl ik tegelijkertijd voor mezelf zorgde.

Samen hebben we geleerd hoe we elkaar kunnen ondersteunen en sterker kunnen worden. Mark’s toewijding om aan zichzelf te werken en mijn toewijding om voor mezelf te zorgen, hebben ons geholpen om als individuen te groeien en als partners samen te gedijen. Onze reis is er een van liefde, begrip en het vinden van balans, en we blijven elkaar steunen terwijl we beiden onze eigen ruimte innemen.

Mark’s ervaringen

Als iemand die leeft met een dwangstoornis, wil ik graag mijn verhaal delen over hoe het is om met deze aandoening te leven en welk effect het heeft gehad op mijn relatie met Emma. Mijn dwanggedachten en -handelingen hebben me vaak gevangen gehouden, waardoor ik me machteloos en gefrustreerd voelde. Het voelde alsof ik geen controle had over mijn eigen gedachten en gedrag.

Emma was altijd aan mijn zijde geweest, ondanks de uitdagingen die mijn dwangstoornis met zich meebracht. Haar begrip en acceptatie waren van onschatbare waarde. Ze heeft me nooit veroordeeld en heeft me altijd laten weten dat ik niet alleen was in deze strijd. Maar na de ‘Als  helpen niet helpt’ training is de situatie veranderd, beter geworden.

Doordat ze me minder ‘helpt’ kon ik het gevoel dat ik haar tot last was met mijn angsten en dwanghandelingen, los laten. Emma liet mij op andere manier zien dat ze in mij geloofde en wist dat ik de kracht had om te werken aan mijn herstel. Haar steun motiveerde me om professionele hulp te zoeken en deel te nemen aan ondersteuningsgroepen, waar ik kon leren van anderen die dezelfde uitdagingen doormaakten.

De relatie met Emma is een stuk beter geworden sinds zij de groepstraining ‘Als helpen niet helpt’ gevolgd heeft. We hebben nu veel meer plezier met elkaar.

Meer informatie over de live groepstrainingen (klik hier) of de online groepstraining (klik hier)

 

Neem contact met me op
Scan de code